Douchecabine: voordelen, soorten en aandachtspunten

Ben je toe aan een nieuwe douchecabine? Leer in dit artikel alles wat je moet weten voor een geschikte keuze. Wij informeren je over de voordelen, de verschillende soorten die mogelijk zijn en belangrijke aandachtspunten waarop je moet letten wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe douchecabine. Heb je behoefte aan een badkamerspecialist? Vul het onderstaande formulier in om in contact te komen met specialisten in je regio.

Waarom kiezen voor een douchecabine?

Douchen in een douchecabine verbetert de kwaliteit van je douche. Dit komt doordat de doucheruimte afgesloten is door wanden van kunststof of glas.

Het glas waarmee de wanden zijn gemaakt, heeft een thermische isolatie, waardoor de warmte goed in de cabine blijft en je gedurende de hele douchebeurt kunt genieten van een warm en aangenaam gevoel.

Omdat de douche volledig afgesloten is, heb je geen last van een natte vloer, omdat alle spatwater mooi in de doucheruimte blijft. Nog niet overtuigd? Lees verder om meer voordelen te ontdekken.

Benieuwd naar de voordelen van een douchecabine voor je badkamer?
Ontvang gratis offertes van specialisten bij jou in de buurt.

Douchecabine of inloopdouche?

Hoewel inloopdouches heel trendy zijn en mooi om naar te kijken vanwege hun open uitstraling, zijn ze niet altijd praktisch en de beste keuze voor je badkamer.

Inloopdouches nemen veel ruimte in beslag, waardoor ze niet altijd geschikt zijn voor kleine badkamers. Een inloopdouche heeft meestal weinig wandglazen of zelfs geen deur, waardoor de kans groot is dat de rest van je badkamer nat wordt na elke wasbeurt.

Ook loop je het risico dat de hele badkamer onder water komt te staan als de afvoer niet goed is gedaan. Dit probleem doet zich niet voor bij een douchecabine.

Een douchecabine is volledig afgesloten, waardoor je geen last hebt van problemen die je kunt ervaren bij een inloopdouche; met andere woorden, je vloer blijft altijd goed droog.

Douchecabines zijn meestal 80 x 80 cm of 90 x 90 cm. Of je nu een kleine of grote badkamer hebt, er is altijd een passende douchecabine beschikbaar.

Badkamer met inloopdouche, waarvan de vloer en wanden betegeld zijn met beige tegels.

Soorten douchecabines

Overtuigd van de meerwaarde van een douchecabine? Nu heb je de keuze tussen een standaard douchecabine en een meer luxueuze douchecabine die meer waterjets en functies bevat. Lees verder om het verschil tussen beide te ontdekken.

Gesloten douchecabine

Een gesloten douchecabine is een standaard douchecabine; de volledige doucheruimte is afgesloten met wandglazen en een glazen deur. De douche bevat een douchebak waarop de cabine wordt gemonteerd.

Bij sommige soorten is de installatie van een douchebak niet nodig doordat deze al geïntegreerd is in de douchecabine. De douchebak ontvangt het water en voert het vervolgens af via de sifon naar de riolering.

Het is ook mogelijk om een douchecabine zonder douchebak te installeren. Dit noemen we een open douchecabine. De doucheruimte is afgesloten met wanden en een deur. Wat hier verandert, is de installatie van een douchegoot in plaats van een douchebak.

De vloer van de doucheruimte is bekleed met dezelfde tegels als de rest van de badkamer. De goot is ingebouwd in de badkamervloer; via deze goot wordt het afvalwater naar de riolering geleid.

Let erop dat je in deze situatie je vloer waterdicht maakt om lekkages en andere problemen te vermijden.

Badkamer met gesloten douchecabine, waarbij de vloer en wanden zijn betegeld met grijze tegels.

Complete douchecabines

Wil je meer kwaliteit en luxe? Kies dan voor een complete douchecabine. Dit bestaat uit een geheel afgesloten doucheruimte die, naast alleen douchen, nog andere extra opties bevat. Je vindt er een sauna, meer waterjets en je kunt ook massagejets laten installeren.

Wil je nog meer comfort? In je douchecabine kun je een stoombad laten installeren, speciale verlichting of zelfs een zonnebank. Let erop dat door al die verschillende opties je cabine dubbel zo groot zal zijn.

Aandachtspunten douchecabine plaatsen

Bij de installatie van je douchecabine komen er belangrijke aandachtspunten kijken, zoals het correct aansluiten van de afvoer om waterophoping te vermijden. Dit is zeer belangrijk als je een douchecabine zonder douchebak laat installeren. Verdere aandachtspunten lees je hieronder.

Douchecabine afmetingen

Standaard doucheafmetingen in vierkante vorm voor een klein formaat zijn 70 x 70 cm. Dit is een van de kleinste formaten die je op de markt kunt vinden. Heb je genoeg ruimte, dan kun je beter gaan voor een 80 x 80 cm of zelfs 90 x 90 cm als je meer bewegingsruimte wilt.

Rechthoekige douchecabines hebben grotere afmetingen

Je vindt douchecabines van minimaal één meter lang, of zelfs langer. Je hebt de keuze in afmetingen van douchecabines. Meet je beschikbare ruimte en vind wat het beste bij je past.

Vorm douchebak

Het vierkante formaat is de standaardvorm van een douchecabine, maar er bestaan verschillende vormen. Als je jouw douche in een hoek wilt plaatsen, ben je niet verplicht om een vierkante vorm te kiezen. Een halfronde of een kwartronde vorm zijn ook geschikt voor deze situatie.

Bij voldoende ruimte is een rechthoekig formaat een aanrader, omdat je dan veel meer ruimte en vrijheid hebt tijdens het douchen. Het is ook belangrijk om de beschikbare ruimte te meten om zo een passende keuze te kunnen maken.

Douchewanden

Douchewanden bestaan uit verschillende materialen. Je hebt de keuze tussen glas, acryl en soms PVC of polyester. Voor het glas van je douchecabine heb je ook keuzemogelijkheden.

Als je meer licht in je doucheruimte wilt, kun je kiezen voor helder glas. Als je liever meer privacy wilt tijdens het douchen, dan is rookglas of melkglas de perfecte keuze voor jou.

Badkamer met inloopdouche en helder glazen douchewand.

Hoe douchecabine schoonmaken?

Met een douchecabine gemaakt van glas heb je vaak last van kalkaanslag en vuile zeepresten. Dit gebeurt doordat het water dat achterblijft opdroogt en de aanwezige kalk op het glas blijft zitten.

Hoe reinig je een douchecabine het best? Hieronder vind je enkele tips om je douchecabine zo efficiënt mogelijk schoon te maken.

Drooge je douchecabine

Na elke wasbeurt spoel je het best zo snel mogelijk je douchecabine, douchekop en kraan af met koud water. Vervolgens trek je alle wanden af met een aftrekker, zodat je minder kans hebt op kalkaanslag. Je douchekop en kraan droog je af met een handdoek, zodat het water niet opdroogt en er geen kalk achterblijft.

Reinig met schoonmaakazijn

Azijn is een goed middel om bacteriën en schimmels te doden. Maak een mengsel van schoonmaakazijn en water en giet het vervolgens in een plantenspuit. Spuit daarna de binnen- en buitenkant van het glas in.

Laat het product 30 minuten inwerken, spoel vervolgens alles af met de douchekop en veeg zowel de binnen- als de buitenkant schoon met een microvezeldoek. Let erop geen gereedschap te gebruiken dat krassen kan achterlaten op je glas.

Ventileer je badkamer

Na het schoonmaken of na elke wasbeurt is het verstandig om je ramen en deuren open te laten om de badkamer goed te ventileren. Op deze manier voorkom je aanslag zoals schimmels in de voegen.

Ontvang je graag persoonlijk advies voor het reinigen van je douchecabine?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Ook interessant voor jou:

Wat is een goed merk douchecabine?

+
Bij het maken van de keuze voor het merk is het belangrijk om een merk te kiezen dat een goede kwaliteit biedt. Ook moet je kijken of de keuze voldoet aan je verlangens en wensen, en natuurlijk moet je ook letten op je budget.

Welke douchecabine is de beste keuze?

+
De kwartronde douchecabine is de beste keuze. Met dit formaat geniet je van veel bewegingsruimte zonder al te veel plaats in je badkamer in te nemen. Het is een aanrader voor kleine badkamers en ook geschikt voor grotere badkamers.

Hoelang duurt het om een douchecabine te plaatsen?

+
Het plaatsen van een douchecabine duurt meestal één tot enkele dagen, afhankelijk van de installatiecomplexiteit en aanpassingen aan de waterleiding en afvoer. Schakel een specialist in voor advies.

Hoe groot moet een douchecabine zijn?

+
Douchecabines bestaan in verschillende maten en vormen. Een standaardafmeting is 70 x 70 cm, maar als je meer ruimte hebt, kun je kiezen voor een afmeting van 80 x 80 of zelfs 90 x 90 cm. De juiste afmeting voor je douchecabine hangt af van de beschikbare ruimte in je badkamer. Het is dus belangrijk om je beschikbare ruimte goed te meten voordat je een keuze maakt.

Douchecabine kopen: vergelijk offertes en badkamerspecialisten

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een douchecabine of wil je meer gedetailleerde informatie? Vul dan het formulier in om in contact te komen met een of meerdere specialisten die je kunnen helpen bij het kiezen van je nieuwe douchecabine. Het aanvragen van een offerte en advies is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.