Kleine badkamer inspiratie: richtlijnen, advies en voorbeelden

Heb je een kleine badkamer en geen idee hoe je deze moet inrichten, of heb je al een idee maar ben je op zoek naar inspiratie en tips? Ontdek hier dan praktische richtlijnen, advies en inspirerende voorbeelden.

Waarop letten bij het inrichten van een minibadkamer?

Bij het inrichten van jouw minibadkamer houd je het best rekening met een aantal elementen. Met deze tips in gedachten ben je perfect voorbereid op het inrichten van een stijlvolle badkamer.

1. Werk in de hoogte

Bij gebrek aan vloerruimte is het verstandig om in de hoogte te werken. Gebruik hierbij hoge en smalle kasten die tot aan het plafond reiken.

2. Houd rekening met de wetgeving zoals bij de installatie van ventilatie

Niet alleen bij grote badkamers moet je rekening houden met de wetgeving, maar ook bij kleine badkamers. Goede ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen; hierbij kun je een ventilatiesysteem gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ventilatie in een badkamer verplicht is volgens de EPBwetgeving.

Dit betekent dat er een verticaal afvoerkanaal aanwezig moet zijn dat is aangesloten op de mechanische of natuurlijke luchtafvoer naar buiten.

3. Maak gebruik van veel lichtinval in combinatie met lichte kleuren

Natuurlijke lichtinval is gratis en ideaal, dus installeer een raam zonder zware gordijnen. Om jouw kleine badkamer ruimer te laten lijken, is de keuze van de kleuren ook heel belangrijk.

Lichte tinten zoals wit, lichtgrijs of crème passen heel goed in kleine ruimtes omdat ze het licht reflecteren. Vermijd daarnaast donkere kleuren op grote oppervlakken, want deze kunnen de ruimte kleiner laten lijken.

4. Gebruik slimme opbergoplossingen waardoor de badkamer er ruimer uitziet

Het inrichten van een kleine badkamer vraagt om creativiteit, omdat je slimme en handige opbergoplossingen moet zoeken. Gebruik bijvoorbeeld zwevende planken boven het toilet of naast een spiegel. Deze opbergoplossingen nemen geen vloerruimte in beslag en bieden voldoende opbergruimte.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier jouw offertes aan!
arrow Vraag advies en ontvang gratis offertes

Hoe kun je een smalle badkamer ruimer laten lijken? [Tips en ideeën]

Gebruik grote spiegels in de kleine badkamer

Spiegels kunnen je badkamer volledig veranderen, van een smalle, kleine ruimte naar een ruim uitziende badkamer. Maar daarvoor moet je ze wel strategisch plaatsen, zodat ze het natuurlijke daglicht in de ruimte reflecteren. Het beste is om randloze spiegels te installeren en ze op de meubels of muren te laten monteren.

In de badkamer hangen er verschillende spiegels.

Gebruik de juiste kleurencombinaties in de kleine badkamer

De juiste kleurencombinatie doet wonderen, vooral bij een kleine badkamer. Het verandert de ruimte en heeft ook een positieve invloed op de sfeer. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van kleurencombinaties:

  • Gebruik reflecterende verf, deze verf weerkaatst het natuurlijke daglicht.
  • Gebruik een lichtere kleur voor je voegen dan voor je tegels.
  • Maak gebruik van kleurrijke accenten.
  • Beperk decoratieve prints tot één muur of kleine vlakken. Hierdoor blijft de rest van de badkamer rustig en ruimtelijk.
Er zijn verschillende kleurencombinaties gebruikt. De ene muur is groen en de andere is grijs.

Goede verlichting is belangrijk in een smalle badkamer

Ook verlichting is een belangrijk aspect van je ruimtelijke ervaring. Hier zijn enkele tips:

  • Bij het verlichten van het plafond gebruik je het best inbouwarmaturen, zodat het hoogtegevoel niet gebroken wordt.
  • Gebruik indirecte sfeerverlichting, hiermee versterk je het lengtegevoel van muren.
  • Maak gebruik van led-strips, deze kun je onder het bad of de badkamermeubels plaatsen. Ze zorgen ervoor dat het sanitair luchtiger oogt.
Er is een mooie inval van natuurlijk licht, door het raam in de badkamer.

Kies voor hoge kolomkasten om ruimte te besparen

Veel ruimte is er niet in een kleine badkamer, daarom is slim kiezen heel belangrijk. Je wilt graag een opbergkast, maar je hebt niet voldoende ruimte. Geen paniek: je kunt ook in de hoogte werken, want door verticaal te werken maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

Denk bijvoorbeeld aan smalle, hoge kolomkasten. Deze kasten kunnen overal tussen of naast worden geplaatst. In tegenstelling tot brede kasten kunnen kolomkasten perfect naast de wastafel, tussen het toilet en de douche geplaatst worden.

In de hoek van de badkamer, naast de wastafel staat er een hoge en smalle kolomkast.

Wasmachine en droger integreren in een smalle badkamer

Een wasmachine en een droger in je badkamer hebben is altijd handig, maar heb je daar wel voldoende plaats voor? Geen zorgen, met deze handige tips lukt het zeker:

  • Kies voor een droog-wascombinatie, dit scheelt weer een apparaat.
  • Kijk of er in de badkamer hoekjes onbenut zijn, daar kan een droog-wasmachine perfect in.
  • Monteer de droog-wasmachine tegen een schuine wand.
Nog steeds geen inspiratie na deze tips?
Vul dan snel dit formulier in, het is gratis en vrijblijvend.

Hoe kleine badkamer indelen?

De indeling van een kleine badkamer is heel belangrijk. Ondanks de beperkte ruimte moet je de ruimte optimaal kunnen gebruiken.

Hier zijn enkele handige opties om een kleine badkamer in te delen:

  • Maak keuzes: heb je dit wel echt nodig? Ga na welke elementen je zeker in je badkamer wilt, want een propvolle badkamer is ook niet gezellig.
  • Zelfs de vloertegels spelen een rol bij de indeling van je badkamer. Als je de badkamer graag groter wilt laten aanvoelen, gebruik je het best grote tegels. Waarom? In grote tegels zijn er minder voegen zichtbaar, waardoor het geheel rustiger oogt. Ga daarom voor grote tegels zonder motief.

Aan de hand van deze tips en de vorige tips deel je de kleine badkamer perfect in.

Ook interessant voor jou:

Hoeveel m2 is een kleine badkamer?

+
Maar wanneer spreek je nu van een kleine badkamer? Een badkamer mag niet kleiner zijn dan 1,6 m² met een breedte van ten minste 0,8 m.

Heeft de badkamer een toilet, dan mag de badkamer niet kleiner zijn dan 2,2 m² met een minimale breedte van 0,9 m. Ligt jouw badkamer ongeveer rond dit oppervlak, dan heb je een kleine badkamer.

Wat kost een kleine badkamer inclusief montage?

+
Wil je graag een mooie en moderne badkamer, maar vraag je je af hoeveel dit zal kosten? Dan zul je al gauw een budget van gemiddeld tussen de € 3.500 en € 25.000 moeten bijeensparen.

Voor een kleine badkamer (van 2 tot 6 m²) variëren de kosten tussen de € 4.000 en € 9.000. Een gemiddelde badkamer valt tussen de € 5.000 en € 7.000. Voor wie op zoek is naar een grote, luxueuze badkamer, kan de prijs oplopen van € 10.000 tot € 150.000.

Er is een groot verschil in de prijzen; dit hangt allemaal af van bepaalde factoren, zoals de materiaalkeuze, de oppervlakte van je badkamer en het gewenste luxeniveau. Ook de keuzes op het vlak van sanitair, ventilatie, verlichting, enzovoort bepalen de exacte kostprijs.

Is het slim om een bad en douche te combineren in een kleine badkamer?

+
Ja, als je graag een bad en een douche wilt, maar je hebt er de ruimte niet voor in jouw kleine badkamer, dan is een bad- en douchecombinatie de perfecte oplossing. Het bespaart ruimte en je kunt genieten van het comfort van zowel een bad als een douche.

Hulp nodig bij het inrichten van een kleine badkamer? Stel je vraag en ontvang persoonlijk advies

Niets is zo uitdagend als het effectief inrichten van een kleine badkamer. Het inrichten van een kleine badkamer vergt zorgvuldige planning en expertise om de beperkte ruimte optimaal te benutten. Een deskundige kan advies bieden over slimme opbergoplossingen en efficiënte indelingen. Zo kun je optimaal gebruikmaken van de ruimte.

Zit je na deze tips en voorbeelden toch nog met vragen? Aarzel niet om je vraag te stellen via dit formulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.