Welke kraan is geschikt voor mijn bad?

Met een overvloed aan opties op de markt kan het kiezen van de juiste badkraan een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen! In dit artikel nemen we je mee op een verkenningstocht langs alle verschillende aspecten van badkranen. Van het kiezen van de juiste soort kraan tot het vervangen van een oude kraan. Leer meer over de toonaangevende merken op de markt en ontdek welke kraan het beste bij jou past.

Hoe weet je welke kraan je nodig hebt?

Het kan zeer verleidelijk zijn om een mooie kraan uit de catalogus te kiezen, maar er zijn meer factoren waar je rekening mee moet houden. Door vijf eenvoudige vragen te stellen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste kraan kiest.

  1. Wie gaat de kraan gebruiken? Zijn er kleine kinderen of ouderen in huis? Heeft iemand speciale behoeften? Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid kunnen hierbij prioriteit hebben. Automatische of handenvrije kranen zijn ideaal voor zowel kinderen als ouderen.
  2. Waar komt de kraan? De locatie van de kraan is cruciaal. Denk aan de ruimte rond de kraan om de hoogte of type kraan te bepalen. 
  3. Hoe belangrijk is duurzaamheid? Milieubewuste consumenten kiezen vaker voor waterbesparende kranen die bijdragen aan een duurzamer gebruik van water.
  4. Hoe weet je of een kraan past? Om de juiste douche-of badkraan te kiezen, moet je de hartafstand meten. Dit is de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting. Dit is bij de meeste kranen 15 cm, maar een hartafstand van 12 cm komt ook voor. Meet deze afstand voordat je een kraan koopt.
  5. Wat is je budget? Het budget is uiteraard ook een belangrijke factor. Veel mensen denken dat slimme kranen duurder zijn, maar er zijn veel opties in verschillende prijsklassen.

Welke soorten badkranen bestaan er?

Er bestaan verschillende typen om uit te kiezen. Elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen. Hier zijn de meest voorkomende badkranen:

  1. Opbouwkranen
    Opbouwkranen worden direct op de muur of het bad geïnstalleerd. Ze hebben hun populariteit te danken aan hun toegankelijkheid en veelzijdigheid. Ze zijn erg makkelijk te installeren en te vervangen.
  2. Inbouwkranen
    Dit type kraan is ingebouwd in de muur, waardoor alleen de kraanuitloop en de bedieningselementen zichtbaar zijn. De installatie is complexer en kostbaarder maar het straalt een stijlvolle en minimalistische look uit.
  3. Thermostatische badkraan
    Dit soort kranen hebben een constante watertemperatuur. Met een ingebouwde thermostaat kan je de juiste temperatuur bepalen. Dit type kraan biedt extra comfort en veiligheid.
  4. Mengkranen
    Mengkranen hebben twee afzonderlijke knoppen voor warm en koud water. De temperatuur moet dus handmatig worden ingesteld.
  5. Elektronische of sensorbediende kranen
    Deze kranen worden geactiveerd door een bewegingssensor. Dit type kraan is erg hygiënisch en waterbesparend. Ze zijn ideaal voor moderne badkamers voor die extra innovatieve uitstraling.
Moderne Boheemse badkamer met witte badkuip en groene planten.

Hoeveel cm moet de kraan boven het bad zijn?

Voor wandmengkranen wordt aanbevolen de uitloop op een hoogte van 70 tot 80 centimeter vanaf de vloer te installeren, waarbij deze hoogte ook moet worden afgestemd op de vorm van het bad en het type mengkraan. Idealiter moet de kraan ongeveer 20 centimeter boven de rand van het bad worden gemonteerd.

Nieuwe badkamerprojecten nodig?
Vraag vandaag nog een offerte aan en maak indruk met jouw badkamerrenovaties!

Wat is momenteel de betere keuze: thermostatische badkraan of mengkraan?

Bij de keuze tussen een thermostatische badkraan of een mengkraan is het belangrijk de verschillen tussen beide te begrijpen. We leggen hier het verschil uit zodat je beter geïnformeerd bent over welke het beste bij jou past.

Wat doet een mengkraan?

Bij een mengkraan moet je zelf de temperatuur regelen. Zo moet je dus met de knoppen van warm water en koud water spelen om de gewenste temperatuur te bereiken.

De meest traditionele kranen hebben dus twee knoppen: één voor warm water en één voor koud water. Een nadeel kan zijn dat de temperatuur kan fluctueren als iemand anders in het huis een andere kraan gebruikt.

Wat doet een thermostatische badkraan?

De thermostatische badkraan bevat een ingebouwde thermostaat die de temperatuur constant houdt. Je kan de temperatuur erg makkelijk instellen met één knop en de kraan regelt automatisch de rest. Veel thermostaatkranen hebben een veiligheidsfunctie op 38 graden Celsius.

Welke kies je nu?

Beide typen kranen zijn geschikt, dus de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hoewel mengkranen in veel moderne ontwerpen beschikbaar zijn, biedt een thermostaatkraan meerdere voordelen zoals: stabiele temperatuur, veiligheid en zuinigheid.

Welke kraan is ideaal voor een vrijstaand bad?

Een vrijstaand bad geeft een luxe uitstraling aan je badkamer. De plaatsing van de kraan hangt af van het type kraan en de manier waarop het water wordt aangevoerd. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Staande kraan

Als je badkamer ruim genoeg is en de waterleidingen tot in het midden van de badkamer komen dan is dit de perfecte plaats voor een staande kraan.

Een vrijstaand bad gecombineerd met een staande kraan zorgt echt voor een wauw-effect! Het is aan te raden dit door een vakman te laten monteren.

Vrijstaand witte badkuip met losstaande kraan.

Tegen een muur

Als je een vrijstaand bad tegen een muur leunt dan wordt de kraan aan de muur bevestigd. Dit voorkomt dat je breekwerken hoeft uit te voeren om de watertoevoer ondergronds aan te leggen. Het is essentieel een kraan te kiezen met voldoende lange uitloop om comfortabel gebruik te garanderen.

Witte badkuip met aan de muur vastgemaakte kraan.
Heb je vragen over kranen voor vrijstaande baden?
Specialisten in jouw regio staan klaar om je te helpen.
arrow Neem contact met ons op

Is er geen warm water beschikbaar uit de kraan?

Wanneer je geen warm water ontvangt uit de kraan, kan je verschillende stappen ondernemen om het probleem te identificeren. Wij sommen hier op wat je kan doen.

  1. Verifieer je type warmwaterketel:
    Controleer eerst wat voor soort warmwaterketel je hebt thuis. Als je een combinatieketel hebt, kijk dan na of je radiatoren nog warm worden. Als de verwarming nog werkt dan ligt het probleem waarschijnlijk niet bij de ketel. 
  2. Controleer de stroomen gastoevoer van je ketel:
    Check na of de cv-ketel aanstaat en of de stekker in het stopcontact zit. Controleer ook op kapotte zekeringen en of de gaskraan open staat. Probeer indien nodig de ketel opnieuw uit en aan te zetten. 
  3. Verifieer de storingscode:
    Als er een storingscode op de display van je cv-ketel staat, raadpleeg dan de handleiding om te zien wat deze code betekent. Als de code niet vanzelf op te lossen valt, raadpleeg dan een installateur.
  4. Inspecteer je kranen:
    Als er koud of lauw water uit je kraan komt dan ligt het probleem bij de kraan zelf en niet bij de ketel. Zet elke kraan één voor één op de koudste stand. Controleer daarna of er uit de andere kranen wel warm water komt. Als dit zo is dan is een van de kranen defect. Kalk kan het mechanisme van de kranen aantasten. 
  5. Herstel de waterdruk:
    De waterdruk in de cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Een druk lager dan 1,2 bar kan voor problemen zorgen. Vul de ketel bij tot 1,8 bar en ontlucht de ketel. Controleer nadien of er weer warm water uitkomt.
Een kraan die warm water produceert.

Hoe badkraan vervangen? Stappenplan

Stap 1: water afsluiten

Kijk of er hoekstopkraantjes onder de wastafel aanwezig zijn. Als deze aanwezig zijn, hoef je alleen deze dicht te draaien. Anders sluit je de hoofdkraan van de waterleiding af. 

Stap 2: moeren losdraaien

Draai de moeren los van de oude warm- en koudwaterslangen.

Stap 3: kraanbevestiging losmaken

Maak de bevestiging van de kraan los onder de wastafel.

Stap 4: verwijder de oude kraan

Verwijder de oude kraan door deze uit de opening te trekken.

Stap 5: ontkoppel de sifon

Ontkoppel de sifon en verwijder de wastafelplug en hoekstopkranen als je deze ook gaat vervangen.

Stap 6: plaats nieuwe wastafelplug en hoekstopkranen

Zorg ervoor dat je de rubberringen niet vergeet.

Stap 7: monteer de nieuwe sifon

Schroef de nieuwe sifon onder de wastafel.

Stap 8: plaats de nieuwe kraan

Steek de nieuwe slangen van de kraan door het kraangat en schroef de kraan vast aan de onderkant. 

Stap 9: schroef de slangen vast

Bevestig de slangen aan de hoekstopkranen met een passende steeksleutel. 

Stap 10: puntjes op de i

Open terug de hoofdkraan of de hoekstopkraantjes en controleer of het goed is aangesloten.

Heb je graag hulp van een professional?
Aarzel dan niet en vul snel dit formulier in!

Wat is een goed merk voor een kraan?

Het is belangrijk om te investeren in een product dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. Hier zijn enkele topmerken die je kan overwegen.

GROHE

Dit Duitse merk staat bekend om zijn kwaliteit, technologie en duurzaamheid. GROHE legt een sterke nadruk op waterbesparing zoals te zien in hun Smart Home waterregelsysteem. Naast functionele innovaties staat GROHE ook bekend om zijn stijlvolle ontwerpen in verschillende prijsklassen.

Blaufoss

Blaufoss combineert ook het belang van kwaliteit, technologie, design en duurzaamheid. Met PVD-technologie biedt Blaufoss trendy kleuren die jarenlang meegaan. Het merk staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Hansgrohe

Hansgrohe was voornamelijk bekend om zijn douchekranen, maar biedt nu een hoogwaardig assortiment voor de hele badkamer. Het merk staat bekend om premium ontwerpen en hoog comfort.

Linie

Linie is ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar design zonder in te boeten aan functionaliteit. Het merk biedt een breed scala aan kranen voor zowel de badkamer als de toiletruimte.

Op zoek naar een nieuwe kraan voor je badkamer? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Met deze informatie ben je goed op weg om de juiste kraan te kiezen voor je badkamer. Heb je twijfels of wil je liever advies? Aarzel dan niet en neem contact op met een specialist door onze offerte hieronder in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.