Renovatie kleine badkamer: prijzen, tips en voorbeelden

Wil jij je kleine badkamer renoveren, maar ben je bang dat je te weinig ruimte hebt? Gelukkig bestaan er vele manieren waarop je van jouw kleine badkamer toch jouw droombadkamer kunt maken. Lees in dit artikel welke kosten hieraan verbonden zijn, waar je op moet letten, handige tips en welke mogelijkheden er zijn voor het inrichten van een kleine badkamer.

Op welke verschillende manieren kan een kleine badkamer worden gerenoveerd?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw kleine droombadkamer kunt realiseren.

1. Samenwerken met één badkamerspecialist

Weet je zelf niet goed waar je moet beginnen? Dan kan het fijn zijn om hulp te vragen aan één badkamerspecialist. Deze specialist zal de volledige renovatie op zich nemen en overziet alle zaken die met de renovatie te maken hebben.

Zo weet je zeker bij wie je terecht kunt met vragen of ideeën. Ook is het met één specialist makkelijk om een goede planning te maken, zodat de renovatie van jouw kleine badkamer snel klaar is.

2. Samenwerken met meerdere specialisten

Het is ook mogelijk om met meerdere specialisten samen te werken. Op deze manier kun je verschillende taken overlaten aan verschillende specialisten. Leen bijvoorbeeld het leidingwerk uit aan een loodgieter en het ontwerp aan een binnenhuisarchitect.

Het is hierbij belangrijk dat je zorgt dat de specialisten op de hoogte zijn van elkaars werk. Op deze manier zullen de verschillende specialisten elkaar niet in de weg zitten en kan de renovatie zo vlot mogelijk verlopen.

3. Zelf bepaalde werken uitvoeren en de rest overlaten aan een badkamerspecialist

Het is ook een mogelijkheid om slechts enkele taken uit te besteden aan een specialist en een deel zelf uit te voeren. Dit kan een goede manier zijn om kosten te besparen. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om zelf je badkamer te slopen indien dit noodzakelijk is. Zorg ervoor dat je wel alles met een specialist bespreekt zodat je fouten voorkomt.

4. Zelf de renovatie van een kleine badkamer aanpakken

Ben je zelf handig? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de volledige renovatie van jouw badkamer zelf te doen. De renovatie zal op deze manier waarschijnlijk wel langer duren. Daarnaast ben je niet financieel beschermd tegen eventuele fouten die je maakt.

Let op bij het zelf plaatsen van leidingwerk. Lekkages zitten vaak verstopt achter muren of de vloer en worden vaak te laat zichtbaar.

Een betonnen mini-badkamer met een bad, een dubbele wastafel en een toilet.

Wat zijn de kosten voor het renoveren van een kleine badkamer?

De prijs voor het renoveren van een kleine badkamer is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Kies je voor een basisrenovatie met niet al te luxe meubels, zoals een gewone douchecabine, een gewoon bad en een enkele wastafel? Dan kun je rekenen op een prijs tussen de 3.500 en 7.000 euro.

Kies je voor een meer luxe renovatie met bijvoorbeeld een bubbelbad, een inloopdouche en dubbele wastafels? Dan kun je rekenen op een hogere kostprijs die tussen de 7.000 en 12.000 euro ligt.

Wil je precies weten wat jouw nieuwe badkamer gaat kosten?
Vraag dan een offerte aan bij een badkamerspecialist voor een duidelijk beeld van de prijs.
arrow Ontvang offertes

Tips voor het renoveren van een kleine badkamer

Er zijn meerdere mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van de ruimte in jouw kleine badkamer.

1. Opbergruimte is belangrijk: kies voor zwevende badkamermeubels

+
Om de ruimte optisch groter te laten lijken, kun je kiezen voor zwevende badkamermeubels. Kies bijvoorbeeld voor een zwevend toilet of een zwevende wastafel met kasten, op deze manier heb je extra opbergruimte.

Daarnaast zal de ruimte groter lijken omdat de vloer doorloopt. Dit is ook nog eens handig voor het schoonmaken van de vloer.

2. Overweeg een inloopdouche of een bad-douchecombinatie

+
Bij het renoveren van je badkamer sta je voor de keuze tussen het plaatsen van een douche of een bad. Omdat de ruimte klein is, zou je kunnen kiezen voor een combinatie van een douche en bad.

Kies voor een instapbad om makkelijk in en uit bad te kunnen stappen. Wil je alleen een douche? Kies dan voor een mooie en luxe inloopdouche; de doorlopende vloer zal een ruimtelijk effect creëren.

3. Inloopdouche: overweeg een transparante douchewand

+
Wanneer je kiest voor een inloopdouche, kies je het beste voor transparante glazen wanden. Zo kun je niet alleen de volledige ruimte blijven zien, maar wordt er ook nog steeds licht doorgelaten. Dit zorgt er wederom voor dat de ruimte optisch doorloopt en dus groter lijkt. Precies wat je wilt in een kleine badkamer.

Je kunt er zelfs voor kiezen om een inklapbare douchedeur te laten plaatsen, zodat je meer ruimte creëert wanneer je de douche niet gebruikt.

4. Gebruik lichte kleuren in de badkamer en zorg voor voldoende verlichting

+
Een andere belangrijke factor die kan bijdragen aan het ruimtelijk laten aanvoelen van een kleine badkamer is het gebruik van lichte kleuren. Hoe lichter een ruimte oogt, hoe groter de ruimte aanvoelt.

Gebruik dus lichte kleuren op de muren of gebruik tegels met lichte kleuren. Ook het zoveel mogelijk binnenlaten van natuurlijk daglicht kan hierbij helpen. Ten slotte kun je spiegels plaatsen om de ruimte groter te laten lijken.

5. Gebruik een schuifdeur

+
Indien dit mogelijk is, kies je voor de douchedeur het beste voor een schuifdeur in plaats van een openslaande deur. Doordat een schuifdeur niet hoeft open te slaan, hoef je hiermee in de indeling van de badkamer geen rekening te houden. Op deze manier houd je dus extra ruimte over voor het plaatsen van badkamermeubels.

6. Haal het maximale uit de zeer kleine ruimte

+
Een kleine badkamer kun je niet groter maken, maar je kunt wel creatief gebruik maken van de ruimte. Werk bijvoorbeeld in de hoogte in plaats van op de grond. Kies voor opbergruimte aan de muur door bijvoorbeeld planken op te hangen of kies voor smalle, hoge kasten.

Laat badkamermeubels op maat maken om optimaal gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld hoeken in de ruimte. Door het plaatsen van grote tegels kun je de ruimte optisch groter laten lijken. Er zijn gelukkig veel manieren om zo de kleine badkamer toch ruim aan te laten voelen.

Hoelang duurt het om een kleine badkamer te verbouwen?

Voor een snelle renovatie werk je het beste samen met een badkamerspecialist. Je kunt met deze specialist een haalbare tijd afspreken waarbinnen de renovatie kan worden uitgevoerd.

Voor een simpele badkamerrenovatie waarbij bestaande meubels op dezelfde plek worden vervangen, kan een renovatie één tot drie dagen duren. Wanneer je ook nieuwe tegels plaatst of bijvoorbeeld leidingen moet verleggen, kan het tot een week duren.

Ga je voor een totale renovatie en verander je de complete indeling van de badkamer? Dan kan de renovatie twee tot vier weken duren.

Natuurlijk kunnen er altijd onverwachte problemen optreden of kan het lastig zijn om een goede planning te maken wanneer je gebruikmaakt van verschillende vakspecialisten.

Een grijze kleine badkamer met een bad, een wastafel en een spiegel.

Zelf kleine badkamer renoveren versus badkamerspecialist inhuren

Je kunt ervoor kiezen om zelf je kleine badkamer te renoveren, maar dit is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en je kunt misschien niet altijd overzien welke mogelijkheden er zijn voor de beperkte ruimte. Het is daarom geen overbodige luxe om samen te werken met een badkamerspecialist.

Deze specialist kan precies zien welke zaken aan jouw oude badkamer veranderd moeten worden, zoals oud leidingwerk, en hoe jouw ruimte het beste ingericht kan worden.

De specialist zal daarnaast gebruikmaken van materialen van hoge kwaliteit. Ten slotte ben je verzekerd van een vlotte renovatie.

Op zoek naar een badkamerspecialist die bij jou past?
Vraag hier je offertes!

Aandachtspunten voor de inrichting van een minibadkamer

Ben je van plan om zelf een kleine badkamer in te richten? Dan zijn er een aantal factoren en belangrijke richtlijnen waar je rekening mee moet houden.

  • Zorg ervoor dat er 60 cm vrij is rondom de wastafel en 15 cm aan de zijkanten.
  • Houd ook rondom je badkuip 60 cm vrij.
  • Om makkelijk in en uit de douche te kunnen gaan, houd je het best ook 60 cm vrij voor de ingang.
  • Houd ook rondom het toilet 60 cm vrij.
  • Om genoeg ruimte te hebben voor jezelf, houd je in de rest van de badkamer het best een ruimte vrij van 0,8 vierkante meter.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk foto’s van voor en na van gerenoveerde minibadkamers

Ben je benieuwd hoe je een kleine badkamer kunt renoveren? Bekijk hieronder inspirerende voorbeelden van slimme ontwerpen voor kleine badkamers en laat je inspireren.

Kleine badkamer met douche

Een kleine badkamer met een witte bad en douche combinatie links van een houten wand die doorloopt op de grond waarop nog voor de douche een wit toilet staat.

Kleine badkamer met toilet

Een wit ogende badkamer met douche en toilet op een vloer met een zwart wit patroon en een houten wastafelmeubel.

Kleine badkamer met schuin dak

Een lichtgrijs ogende badkamer met een donkergrijs bad en een wit toilet en witte wastafel met erboven een blauw marmeren detail op de muur onder een schuin dak.

Kleine badkamer renoveren of inrichten? Vul het offerteformulier in en kom in contact met badkamerspecialisten

Wil je graag samenwerken met één of meerdere badkamerspecialisten om jouw kleine droombadkamer te verwezenlijken? Of wil je graag advies van een vakman? Vul dan hieronder het offerteformulier in en kom in contact met een specialist die bij jou past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.