Hoe richt je een badkamer met een schuin dak in? Opties, tips en inspiratie

Heeft je badkamer een schuin dak en weet je niet hoe je aan de inrichting moet beginnen? Het kan een hele uitdaging lijken om zo’n ruimte ten volle te benutten en er tegelijk een gezellige sfeer te creëren. Maar die initiële “beperking” zet je juist aan om creatief met de ruimte om te gaan, waardoor je een uniek en stijlvol resultaat krijgt. Er is meer mogelijk dan je denkt! Bekijk hier de opties en ontdek enkele tips en trucs.

Voor- en nadelen van een badkamer met een schuin dak

Een schuin dak in je badkamer heeft een gezellige huiselijke uitstraling. Bovendien zorgt een dakraam voor veel zonlicht, waardoor je badkamer zal baden in een warme gloed. Zo’n raam is zeer voordelig omdat je je badkamer zo goed kunt ventileren zonder dat je binnenkijkers hebt.

Toch is een schuin dak in je badkamer een hele uitdaging. Je moet namelijk goed nadenken over hoe je je ruimte gaat inrichten, zeker wanneer je badkamer eerder smal is.

De inrichting moet bedachtzaam gebeuren. Er is minder bewegingsruimte dan in een gewone badkamer, maar je kunt ‘verloren’ ruimte wel compenseren met inbouwkasten.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!

Wat zijn de opties voor een badkamer met een schuin dak?

Voor de indeling van je badkamer is het uiteraard belangrijk om te weten wat je wel of niet onder het schuine gedeelte kan plaatsen. Is er slechts ruimte voor een lage kast? Of is het dak hoog genoeg voor een douche? Om een goede beslissing te maken, is het daarom belangrijk om de badkamerruimte accuraat op te meten.

Optie 1: plaats het bad onder een schuin dak

Het is een goede en slimme keuze om je ligbad onder het dak te plaatsen, zeker voor wie graag en veel in bad gaat. Zo kan je tijdens het baden lekker uit je dakraam naar buiten kijken en genieten van de kalmte. Omdat je neerligt, heb je bovendien niet zoveel ruimte boven het bad nodig.

Zorg er wel voor dat je in en uit je bad kan stappen zonder je hoofd te stoten. Een hoog bad wordt daarom niet aanbevolen.

Kies eerder voor een laag ingebouwd ligbad (eventueel deels in de vloer). Voor je aankoop meet je best de hoogte van het bad en van het dak. Je wilt aan de voorkant toch zeker een hoogte van ongeveer 2 meter hebben.

Plaats het voeteneinde van je ligbad tegen de aangrenzende muur zodat je hoofd voldoende ruimte heeft en je je minder ingesloten voelt. Als het dak echt heel laag is, dan is het ook een optie om je bad te draaien en het voeteneinde op het laagste deel te plaatsen.

Moderne witte badkamer met schuin dak, dakraam en gietijzeren badkuip.

Optie 2: plaats het toilet onder een schuin dak

Als je dak niet te laag is, kan je het toilet eronder plaatsen. Vergeet niet om na te meten of je nog comfortabel kan zitten en rechtstaan van je toilet. Ook hier wordt aangeraden om 2 meter vrije hoogte aan te houden.

Optie 3: plaats de (inloop)douche onder een schuin dak of tegen een schuine wand

Naast een bad, kan je ook een douche onder een schuin dak plaatsen. Zorg ervoor dat je je zeker comfortabel genoeg kan staan om je te wassen en hang de douchekop aan het hoogste punt.

Het hellende deel van de douche kan je gebruiken voor een doucherek met shampoo en zeep of voor een zitbankje (zolang je kan rechtstaan zonder je hoofd te stoten).

Je kan zowel een inloopdouche als een douchecabine onder een schuin dak laten installeren. Let wel op, een cabine moet je op maat van je badkamer laten maken, en dat zal bijgevolg duurder zijn dan een gewone inloopdouche.

Voor die laatste heb je eigenlijk alleen een douchewand nodig. Die kan je parallel aan de schuine muur plaatsen of juist loodrecht erop.

Een inloopdouche onder een schuin dak.

Optie 4: wasmachine of droger onder een schuin dak plaatsen

Is het hellend dak te laag voor een bad, een douche of een toilet? Dan kan je er misschien huishoudelijke toestellen plaatsen, zoals een wasmachine of een droger.

Optie 5: extra mogelijkheden wanneer je kiest voor maatwerk

Wil je alle ruimte in je badkamer zo goed mogelijk benutten? Dan zijn op maat gemaakte kasten en wasmeubels ideaal voor onder een schuin dak. Maatwerk geeft je badkamer bovendien een coherente en afgewerkte uitstraling, maar het moet zeer nauwkeurig opgemeten en uitgevoerd worden, wat de op maat gemaakte meubels prijzig maakt.

Op maat gemaakte wastafel

Een wastafel wordt dagelijks gebruikt door iedereen. Zorg er daarom eerst en vooral voor dat de afstand tussen je vloer en het schuin dak groot genoeg is, minstens 2 meter, zodat iedereen comfortabel aan de wastafel kan staan.

Spiegels laten je badkamer groter lijken. Kies daarom voor een ronde spiegel om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.

Inbouwkast 

Alle overige ruimte onder het schuine gedeelte kan je gebruiken als opbergruimte. Een op maat gemaakte inbouwkast is niet alleen efficiënt, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Je kan een open rek of een kast met deuren plaatsen.

Prijs badkamer met schuin dak

Wil je je oude badkamer renoveren of herinrichten? Dat is natuurlijk een investering. De prijs voor een heringerichte badkamer met schuin dak ligt ongeveer tussen 5.000 en 15.000 euro. Zo’n herinrichting is best een prijzige onderneming.

Bekijk daarom eerst of je echt een renovatie nodig hebt. Soms is het voldoende om slechts met enkele aanpassingen de badkamer een frisse look te geven.

Als je voor een uitgebreide renovatie kiest, betaal je daar al snel 15.000 tot 27.000 euro voor. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de materialen die je kiest, kunnen de prijzen hoger liggen. Bovendien vraagt een badkamer met een schuin dak eventueel maatwerk dat kan oplopen tot 1.500 euro.

Bij een badkamer met een schuine wand is het mogelijk om een dakkapel te laten plaatsen. Dat is zeker voordelig voor kleine badkamers.

Een dakkapel creëert namelijk meer ruimte, waardoor je ook meer lichtinval krijgt. Het is een waardevolle investering, maar wel met een prijskaartje. Een dakkapel kost gemiddeld 3.300 tot 5.000 euro (incl. plaatsing). Kijk zeker na of je al dan niet een vergunning nodig hebt.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Hoe zit het met de indeling en de ruimte?

Meten is weten! Voordat je begint aan de inrichting van je badkamer, kan je het beste de hele ruimte zorgvuldig opmeten. Zo heb je een goed zicht op wat er wel en niet onder het schuine gedeelte past.

Is het dak heel laag bij de vloer? Dan heb je weinig andere opties dan daar kasten, een verwarming of huishoudelijke toestellen te plaatsen.

Bij de indeling van je badkamer (zeker wanneer die eerder klein is) werk je van achter naar voor. Denk na over wat je achteraan in de badkamer wilt zetten: een douche of een toilet? Werk daarna in een lijn naar voren, bijvoorbeeld: in het midden een wastafel en vooraan een ander badkamermeubel, zoals een kast.

Welke materialen worden gebruikt in een badkamer met een schuin dak?

Wil je je badkamer groter laten lijken? Werk dan voornamelijk met lichte kleuren (bijvoorbeeld crèmekleurige tegels) en gebruik optische illusies door grote spiegels te plaatsen. Ook lichtinval is cruciaal. Kies daarom voor een zo groot mogelijk dakraam of laat eventueel een dakkapel installeren.

Voor je vloer en muurbekleding kan je ook enkele trucjes toepassen. Werk je met tegels? Kies dan voor grote tegels. Tot slot kan je een optisch effect creëren wanneer je voor je muren en je vloer (deels) dezelfde bekleding kiest.

Staat je wastafel onder het schuine gedeelte? Maak gebruik van ronde spiegels. Door hun vorm kan je de oppervlakte van de muur optimaal benutten. Hoe groter de spiegel, hoe groter je badkamer oogt.

Op zoek naar ideeën en ontwerpen voor badkamers met een schuin dak? Bekijk enkele voorbeelden

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de creatieve mogelijkheden die een badkamer met een schuin dak te bieden heeft? Of heb je nood aan inspiratie? Hieronder vind je enkele voorbeelden van badkamers in uiteenlopende stijlen.

Moderne badkamer

Het is altijd een goed idee om voor een strakke en eenvoudige stijl te kiezen. Moderne badkamers zijn enorm in trek omdat ze een homogene uitstraling hebben. Vaak wordt er met wit of andere lichte kleuren gewerkt. Dat is ideaal voor een badkamer met een schuin dak omdat die de ruimte optisch groter maakt.

Door de inkleding simpel te houden, kan je met persoonlijke elementen, zoals planten en geurstokjes, een gezellige en huiselijke sfeer creëren.

Moderne badkamer met schuin dak heeft twee grote dakramen, een ronde badkuip, en natuurstenen tegels.

Landelijke badkamer

Creëer een oase van rust in je badkamer door rustieke elementen in je badkamer te integreren, zoals een gietijzeren badkuip, bamboe badkamermeubels of een ruwe muur. Ook het gebruik van hout creëert een kalmerend effect.

Het materiaal is ideaal voor meubels en vloerbekleding. Overweeg om indien mogelijk de houten structuur van het dak zichtbaar te laten voor een echte landelijke sfeer.

Ruime landelijke badkamer met schuin dak en dakkapel en met houten elementen, een losstaande badkuip, en parketvloer.

Industriële badkamer

Ben je meer fan van een industriële badkamer? Werk met koele kleuren, zoals donkergrijs of gebroken wit. Tegels of een bezetting van microcement geven je badkamer een afgewerkte uitstraling. Combineer dat met meubels en afwerkingen in glas, metaal en eventueel hout. 

Industriële badkamer met schuin dak en dakraam en met donkergrijze tegel, ronde badkuip en houten afwerkingen.

Kleine badkamer

Is je badkamer smal? Laat je zeker niet tegenhouden door een schuin dak. Met enkele trucjes en een efficiënte indeling kan je de ruimte optisch vergroten. Kies voor één stijl zodat je badkamer een coherente en ordelijke uitstraling krijgt.

Kleine smalle badkamer met schuin dak en met inloopdouche en wastafel.

Badkamer plaatsen op de zolder of onder een schuin dak? Vul het formulier in en neem contact op met specialisten

Wil je je badkamer laten herinrichten? Een schuin dak hoeft je mogelijkheden helemaal niet te beperken! Integendeel, een schuine wand kan juist extra karakter geven aan de ruimte. Heb je nood aan extra informatie voor jouw badkamer? Aarzel niet om onderstaande offerteaanvraag in te vullen en ontvang gratis en vrijblijvend advies, specifiek op jouw maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.