Badkamer vinyl vloer: prijs 2024, voordelen en stappenplan

Spreekt het idee van een vinylvloer in de badkamer je aan? Lees dan dit artikel om te ontdekken wat de voordelen zijn, hoeveel zo’n vinylvloer kost en hoe de installatie verloopt.

Kan een vinyl vloer in de badkamer?

Vinyl is een goed materiaal om de vloer en muren van een badkamer mee te bedekken. Het is namelijk waterbestendig. Dat wil zeggen dat het goed tegen vocht, water en waterdamp kan. Dat maakt van vinyl een perfecte vloerbekleding voor je nieuwe badkamer.

Het is wel belangrijk dat je de randen van de vinylvloer goed afkit, zodat water niet langs de randen onder de vloer kan sijpelen. Ook is het in allerlei uitvoeringen beschikbaar, waardoor het perfect aangepast kan worden aan de stijl van je badkamer.

De vloer van de badkamer herinrichten met vinyl.

Prijs vinyl badkamervloer

Vinyl heeft alvast een groot voordeel: de prijs valt enorm mee. Voor een vierkante meter van standaard vinyl betaal je tussen 5 euro en 30 euro voor het vinyl zelf. Wanneer je vinyl installeert in een ruimte waar veel wordt geleefd, kies je misschien het best voor sterker, namelijk kwalitatief vinyl. Kwalitatief vinyl is dikker, waardoor je minder zorgen hoeft te maken over slijtage.

De vloer waarop het vinyl wordt gelegd moet effen zijn. Indien dat niet het geval is, zullen er nog kosten bijkomen om de vloer eerst effen te maken. Anders ontstaan er putten en bubbels in het vinyl die het kunnen beschadigen of scheuren.

Wil je de prijs voor je specifieke project weten?
Vraag hier dan je offertes!

Waarom zou je kiezen voor een vinyl vloer?

Een badkamer vinyl voer heeft veel voordelen: het is waterbestendig, goedkoop en zacht om op te lopen. Ook is vinyl gemakkelijk om schoon te houden. Toch heeft vinyl ook enkele nadelen. We sommen ze hier op.

Voordelen vinyl vloer in de badkamer

Een eerste voordeel dat we al hebben aangehaald, is de prijs. Vinyl is goedkoop om aan te kopen. Daardoor is het een gemakkelijke manier om je badkamer op te frissen, zonder dat je diep in je zakken moet tasten. 

Daarnaast is vinyl makkelijk schoon te maken. Doordat het vloeistoffen goed afstoot, kun je het weg boenen, zonder je zorgen te moeten maken over eventuele vlekken die achterblijven.

Verder is vinyl ook in verschillende opties verkrijgbaar. Zo kun je in de badkamer het uitzicht van een houten vloer hebben of kiezen voor vinyl dat tegel nabootst.

Een vinyl badkamervloer is ook eenvoudig te plaatsen. Het materiaal is verkrijgbaar in kamerbrede stroken, wat snellere installatie mogelijk maakt vergeleken met tegels of laminaat. Bovendien is vinyl meestal naadloos, in tegenstelling tot pvc.

Het waterdichte karakter van vinyl maakt het ook erg geschikt om te gebruiken in de badkamer

Het is immers goed bestand tegen grote hoeveelheden water, vocht of waterdamp. Daarbij is het ook relatief zacht om op te lopen en voelt het niet zo koud.

Nadelen vinyl vloer in de badkamer

Natuurlijk is vinyl niet perfect. Er zijn een aantal nadelen.

Een eerste nadeel, reeds vermeld, is dat de grond waarop het vinyl wordt geïnstalleerd egaal moet zijn. Als dat niet het geval is, moet je nog geld uitgeven om je badkamervloer egaal te maken. Als je dat niet doet, is er kans op schade, waar vervolgens water in kan komen.

Daarnaast is vinyl niet geschikt voor in de douche. Het zou mooi zijn om je vinylvloer te laten overlopen in de douche. Helaas is dat niet mogelijk, want hoewel vinyl goed tegen water kan, is continue blootstelling aan water niet goed. Dat zorgt er immers voor dat het vinyl kan loskomen.

Een groot nadeel voor wie regelmatig van vloer wil veranderen, is het feit dat verlijmd vinyl moeilijk te verwijderen is. Je zult dus een tijdje moeten trekken en schrobben om alles weg te krijgen.

Ten slotte bestaat er nog redelijk wat vinyl van mindere kwaliteit. Je moet dus letten dat het vinyl dat je koopt dik genoeg is. Een dikte van minstens twee à drie millimeters is perfect.

De badkamerspecialist is vinyl aan het leggen op de vloer van de badkamer.

Hoe leg je vinyl over de tegels in de badkamer?

Een gemakkelijke manier om je verouderde badkamer op te frissen, is door oude tegels te bedekken met vinyl. Tegels veroorzaken echter een extra uitdaging vanwege de ongelijke ondergrond. Deze moet eerst geëgaliseerd worden, waarvoor het best een specialist kan worden ingeschakeld.

Die specialist zal een laag plamuur over de tegels leggen, wat de vloer egaliseert. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de laag niet te dik wordt, zodat de deur van de badkamer nog steeds open kan.

Vervolgens kun je de vinylvloer in delen of in een keer leggen. Je kunt ook een vakman vragen om deze te installeren. Vergeet niet op het einde af te kitten, zodat er geen water onder de vloer terechtkomt.

Specialist inschakelen voor het leggen van een vinyl vloer in de badkamer

Indien je je vinyl vloer niet zelf wilt leggen, kun je gemakkelijk een specialist inschakelen. Zo zorg je er ook meteen voor dat je badkamervloer nauwkeurig wordt gelegd.

Ontvang je graag persoonlijk advies over je badkamervloer?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Ook interessant voor jou:

Kan vinyl ook worden gebruikt voor de muren van de badkamer?

+
Zeker! Dezelfde eigenschappen die vinyl ideaal maken voor de badkamervloer, gelden ook op de muur. Let er wel op dat er geen continu waterstroom op de muren is, zoals in de douche het geval is. Zorg ook dat de randen van het vinyl goed afgekit zijn. 

Is een vinyl vloer waterdicht?

+
Een vinyl badkamervloer staat gekend om de bestendigheid tegen water. Ook kan vinyl tegen vocht en waterdamp. Enkel voortdurende blootstelling aan water, zoals in een douche, is problematisch. Je moet enkel zorgen dat het water dat op de vloer terechtkomt, niet door de naden kan. Die zorg kun je voorkomen door het vinyl in één keer te plaatsen. 

De meeste vinylsoorten zijn ook slipvast, waardoor je niet in hoeft te zitten met slipgevaar bij een natte vloer. Als je toch zeker wilt zijn dat je vloer veilig is, kies dan voor vinyl met een R-waarde van 11 of 12. 

Welke vloeren zijn geschikt voor de badkamer?

+
Vinyl is natuurlijk maar één van de vloeropties voor een badkamer. Zo kun je ook kiezen voor keramische tegels, pvc, laminaat of beton. Elke soort vloer heeft voor- en nadelen, maar ze zijn allemaal geschikt voor de badkamer. 

Wat is beter: laminaat of vinyl in de badkamer?

+
Zowel vinyl als laminaat zijn opties voor de badkamer. Laminaat is gevoelig voor water, doordat de binnenste laag gemaakt is van hout. Er is een extra coating nodig op het laminaat, dat tot in de groeven gaat. Dat voorkomt dat het water het laminaat beschadigt of doet krullen. 

Laminaat kun je niet in een keer installeren. Het komt immers in verschillende laminaattegels. Het installeren duurt daarom iets langer en de groeven tussen de tegels moeten voldoende waterbestendig worden gemaakt. 

Vinyl vloer voor de badkamer kopen? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Ben je overtuigd door de vele voordelen van vinyl? Vraag dan hier een gratis offerte aan voor een vakman in de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.