Vliesbehang badkamer: aandachtspunten, stappenplan en voordelen

Je badkamer behangen met vliesbehang, is dat wel een goed idee? Net zoals de rest van je interieur verdient ook je badkamer een mooie afwerking. Maar daarvoor heb je materiaal nodig dat bestand is tegen hoge luchtvochtigheid en eventuele waterspatten. Vliesbehang is daar één van. We leggen je hier uit waar je op moet letten als je kiest voor vliesbehang in je badkamer.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is een behang dat gemaakt wordt van papier-, kunststofof textielvezels. Daardoor is het licht, maar toch stevig. Die stevigheid geeft meteen een extra beschermlaag aan je muren tegen stoten.

Vroeger werd vliesbehang voornamelijk gebruikt om oneffen muren weer glad te maken en te overschilderen. Tegenwoordig is vliesbehang echter verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Sindsdien wordt het ook decoratief gebruikt. Men kiest voornamelijk voor vliesbehang omdat het makkelijker te hanteren is dan traditioneel behang. De stroken behang hoeven niet volledig te weken in lijm. Je hebt daarom geen grote behangerstafel nodig.

Is het verstandig om vliesbehang te gebruiken in de badkamer?

Vliesbehang is bestand tegen (water)damp. Dat wil zeggen dat de damp er niet doordringt en de lijm en het behang dus niet kunnen loskomen. Het is daardoor perfect mogelijk om vliesbehang te gebruiken in vochtige ruimtes zoals badkamers. Laat je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag!

Een badkamer in bohemian stijl met witte badkuip en behangen muren.

Aandachtspunten

Hoewel het mogelijk is om je badkamer te voorzien van vliesbehang, zijn er wel enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Zo is vliesbehang wel dampdicht, maar niet waterdicht. Je kan daarom geen behang gebruiken in de douchecabine, naast het bad of boven een lavabomeubel. Die wanden krijgen te maken met te veel vocht en waterspatten.

Voordat je een badkamerwand behangt, is het belangrijk dat je een primer aanbrengt, zoals Bisol. Die isoleert de muur tegen vochtinwerking en zorgt ervoor dat het behang beter hecht.

Als je het vliesbehang wilt schilderen, is het belangrijk dat je geschikte waterdichte primer en verf gebruikt. Voor de verf kies je het best een (hoge) zijdeglans verf.

Zijdeglans verf kan veel condens verdragen en beschermt dus ook beter tegen schimmel. Wil je een poreuze gips- of pleistermuur behangen? Dan is het verstandig om die eerst een laag primer te geven.

Vliesbehang versus glasvezelbehang

Glasvezelbehang is gemaakt van samengeperste fiberglasvezels. Het biedt dezelfde voordelen als vliesbehang, maar kent in tegenstelling tot vliesbehang ook enkele nadelen. Daarom wordt vliesbehang voor algemene behangwerken vaker gekozen dan glasvezelbehang.

Glasvezelbehang is niet hetzelfde als glasvlies. Glasvlies wordt gezien als de dunne variant van glasvezel. Het grootste verschil is dat glasvezel een structuur heeft en glasvlies niet.

Glasvezelbehang en vliesbehang hebben veel overeenkomsten. Beide zijn makkelijk aan te brengen, worden gebruikt om oneffen muren te renoveren, kunnen goed tegen vocht en krimpen niet. Ze zijn allebei stevig en stootvast, maar door zijn samenstelling is glasvezelbehang net iets sterker dan vliesbehang.

Het wordt daarom vaak gebruikt in openbare gebouwen of scholen. Het grootste voordeel van glasvezelbehang is dat je het makkelijk kan reinigen en desinfecteren, maar zijn sterkte maakt glasvezel ook meteen brandvertragend.

Glasvezel en vliesbehang zijn beide verkrijgbaar in gladde of structuurafwerking. Maar hoewel vliesbehang ook in decoratieve uitwerkingen bestaat, is dat bij glasvezel niet zo en moet je het meestal nog overschilderen.

Glasvezelbehang heeft ook nog andere nadelen die vliesbehang niet heeft. Het is niet alleen moeilijk te repareren, maar ook moeilijk te verwijderen zonder de ondergrond te beschadigen. Maar het kan ook lichte allergische reacties uitlokken. Als laatste is glasvezelbehang ook duurder dan vliesbehang.

Vliesbehang versus vinylbehang

Vinylbehang bestaat uit papier-, katoen– of vliesvezels en heeft een toplaag van vinyl (kunststof) die voorzien kan worden van reliëf. Die vinyl toplaag zorgt ervoor dat vinylbehang, net zoals vliesbehang, goed bestand is tegen vocht en in sommige gevallen zelfs tegen water. Het is dus beter beschermd tegen water dan vliesbehang. Het is daardoor goed afwasbaar, maar ook stoot- en krasvast.

Net zoals vliesbehang is vinylbehang heel sterk. Maar vinyl is zelfs zo sterk dat je er een speciale lijm voor nodig hebt en het is daardoor moeilijker om aan te brengen én later te verwijderen. Ook kan de muur door de stevigheid van het behang niet ademen. Dat is zeker belangrijk in vochtige ruimtes. Anders kunnen blazen ontstaan onder het behang.

Vliesbehang versus renovlies

Renovlies is een variant op vliesbehang die gemaakt is van cellulose, een papiervezel. Het is daardoor wat minder stevig dan andere vliezen. Renovlies is specifiek bedoeld om oude muren te renoveren, maar sinds de opkomst van vliesbehang wordt renovlies minder vaak gebruikt.

Renovlies en vliesbehang delen veel voordelen. Het nadeel van renovlies is dat het sneller scheuren kan krijgen. Daarbij is renovlies, in tegenstelling tot vliesbehang, niet verkrijgbaar in structuurafwerkingen.

Een dame die een stuk behang aan het afmeten is op een muur.

Hoe breng je vliesbehang aan in de badkamer? Stappenplan

Met dit onderstaande stappenplan is het behangen van je badkamer een fluitje van een cent:

  1. Behandel de ondergrond
    Een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel. Zet eerst een primer op de ondergrond. Die zorgt ervoor dat de lijm achteraf beter hecht. Zo krijg je minder kans op blaren onder je behang. De meest geschikte primer is Bisol, want die isoleert de ondergrond tegen vochtinwerking. Maar ook Optiprim of Isolprimer voldoen.
  2. Knip het vlies op maat
    Voor je begint met behangen, knip je best alle stroken al op maat. Reken daarvoor de muurhoogte en tel er 10 centimeter bij.
  3. Werk strook per strook
    1. Inlijmen
      Lijm de muur niet meteen volledig in, maar breng de lijm telkens strook per strook aan. We raden aan om Universele Wandlijm te gebruiken.
    2. Behang aanbrengen
      Breng een strook behang aan op de muur.
    3. Aandrukken en gladstrijken
      Druk elke strook meteen na het aanbrengen en strijk hem glad. Je kan daarvoor een aandrukrol of -spatel gebruiken.
    4. Aansluitend naast elkaar aanbrengen
      Je kan nu beginnen aan de volgende strook. Laat alle stroken exact op elkaar aansluiten. Er mag dus geen overlapping zijn, maar ook geen ruimte overblijven tussen de stroken.
  4. Vermijd lijmresten en vlekken
    Voor een mooi resultaat, veeg je lijmresten en vlekken best meteen weg met een vochtige doek. Zo hoef je achteraf niets meer bij te werken.
  5. Snijd behangresten weg
    Als alle stroken zijn aangebracht, kan je aan de boven- en onderkant van de muur de resten van het behang wegsnijden met een scherp cuttermes.
  6. Werk af naar eigen smaak
    Wil je het vliesbehang nog een andere kleur geven? Dat kan. Onderaan dit artikel leggen we het proces voor je uit.
Nood aan professionele hulp?
Dan ben je hier aan het juiste adres! Druk op de oranje knop en krijg vrijblijvend offertes.
arrow Ontvang offertes

Wat zijn de voor- en nadelen van vliesbehang?

Voordelen

  • Makkelijk aan te brengen en te verwijderen 
  • Stevig en krimpvrij
  • Het maakt je muur sterker en schokbestendig
  • Decoratief met een breed scala aan kleuren, diktes en patronen
  • Verbergt oneffenheden van de wand
  • Overschilderbaar 
  • Geschikt voor vochtige ruimtes
  • Geschikt voor veel ondergronden
  • Veroorzaakt geen allergische reacties 

Nadelen

Vliesbehang heeft verdacht weinig nadelen. Het enige nadeel als je vliesbehang in de badkamer wil hangen, is dat het niet tegen waterspatten kan en je het dus niet te dicht bij je douche, bad of lavabo kan hangen.

Niet alle plekken in de badkamer zijn geschikt voor behangpapier 

Zoals eerder vermeld, vermijd je best alle plekken waar water kan spatten. Je hangt dus het beste geen (vlies)behang in een douchecabine, naast een bad of boven een lavabomeubel. Voor deze wanden kies je het beste voor tegels of ander waterdicht materiaal.

Wil je de wanden in de douchekabine toch schilderen? Zorg dan eerst voor een waterdichte ondergrond. Gebruik geen gips of pleister, maar kies voor cementpleister. Gebruik daarop een watervaste verf.

Je zal waarschijnlijk meerdere lagen moeten aanbrengen. Volg steeds de instructies van de verfproducent. De wanden en het plafond waar geen waterspatten op komen, kunnen wel beplakt worden met vliesbehang.

Verlucht je badkamer vaak genoeg. Dat is sowieso nodig voor je muren, niet alleen voor het vliesbehang. 

Wil je schilderwerken laten uitvoeren?
Vergelijk gratis offertes.

Hoe vliesbehang (over)schilderen?

Is je vliesbehang al eens geschilderd en wil je het overschilderen? Dan kan je daar zo aan beginnen. Je hoeft de wand meestal niet opnieuw op te schuren of primer aan te brengen. Volg natuurlijk wel altijd de instructies van de verfproducent of -verkoper.

Als het vliesbehang voor de eerste keer geschilderd wordt, dan moet je wat meer stappen doorlopen.

  1. Koop het juiste vliesbehang
    Kies voor behang dat niet te veel verf opslorpt, wat vaak wel gebeurt bij bijvoorbeeld glasvezelbehang.
  2. Laat de lijm volledig drogen
    Voor je kan beginnen met schilderen, moet de behangerslijm helemaal droog zijn. Is dat niet het geval, dan bestaat de kans dat het vliesbehang na het schilderen begint te zwellen en er blazen ontstaan.
  3. Kies de juiste primer en verf
    Hangt je vliesbehang in de badkamer? Kies dan altijd voor een primer en verf die tegen vocht en water kan.
  4. Breng de grondlaag (primer) aan
    Behandel het vliesbehang altijd met een grondlaag of primer, ook bij bijvoorbeeld voorgeschilderde vliezen waarvan men zegt dat een primer niet meer nodig is. Een primer garandeert altijd een egaal eindresultaat.
  5. Breng de verf aan
    Meestal kan je de dag na het aanbrengen van de primer beginnen verven. Maar dat is afhankelijk van de vochtigheid en de temperatuur in de ruimte. Schilder pas als de onderlaag droog is.
Vliesbehang in groene tinten biedt een frisse en levendige uitstraling voor de badkamer.

Vliesbehang kopen? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Ben je overtuigd om je badkamer af te werken met vliesbehang? Vul dan ons offerteformulier in en vergelijk offertes op maat. Laat je inspireren door het advies van experts en ga van start met je badkamerrenovatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.