Sauna badkamer: soorten, prijzen en aandachtspunten

Droom je van een eigen sauna in je badkamer? In dit artikel ontdek je de verschillende soorten sauna’s, hun richtprijzen en belangrijke aandachtspunten. We laten je inspirerende voorbeelden zien en geven je praktische tips om jouw badkamer te transformeren tot een wellnessoase.

Is het mogelijk om een sauna in de badkamer te plaatsen?

Het is zeker mogelijk om een sauna in je badkamer te installeren. Er zijn wel enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden.

Ten eerste moet de badkamer voldoende geventileerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een raam te hebben, die je kan openen tussen de saunabeurten.

Daarnaast is het cruciaal om voldoende afstand te houden tussen de wanden van de sauna en de buitenmuur. Anders ontstaat condensatievocht als gevolg van het temperatuurverschil tussen de warme lucht van de sauna en de koude lucht van de buitenmuur. 

Door deze voorzorgsmaatregelen te implementeren kan je gerust een sauna integreren zonder problemen.

Vraag nu een gratis offerte aan
Ontvang vrijblijvend advies en een gedetailleerde offerte voor de installatie van jouw droomsauna in de badkamer.
arrow Ontvang offertes

Welke verschillende soorten sauna’s zijn er?

We nemen je mee in de wereld van verschillende soorten sauna’s die je in je badkamer kunt plaatsen. We zullen het populairste bespreken en focussen op twee specifieke types: de traditionele Finse sauna en de infraroodsauna. Lees verder om te ontdekken welke sauna het beste bij jouw wensen past.

1. Finse sauna

De traditionele Finse sauna is ideaal voor spierontspanning doordat die gebruikmaakt van een houtgestookte of elektrische kachel.

Dit type sauna staat bekend om zijn lage luchtvochtigheid en hoge temperaturen, die variëren tussen de 70 en 90 graden Celsius. Vaak wordt de ervaring verrijkt met aroma- of opgietsessies, waarbij water op hete stenen wordt gegoten.

De constructie van een Finse sauna is meestal uit hout. Het is belangrijk dat de badkamer niet langdurig vochtig is en er geen direct watercontact is met de saunacabine. Voor echte sauna liefhebbers is het installeren van een Finse sauna een echte verrijking aan hun badkamer.

Een sauna verbruikt veel energie dus het is belangrijk om naar de stroomvoorziening te kijken. Afhankelijk van de grootte van de sauna, kan het nodig zijn om de elektrische installatie te veranderen. Voor saunacabines met een inhoud groter dan 4 à 5 m³ is krachtstroom noodzakelijk.

Dit is een voorbeeld van een traditionele Finse sauna met saunastenen en stoom.

2. Warmtecabine (infrarood sauna)

Een infraroodcabine maakt gebruik van een therapeutisch infraroodpaneel om warmte te genereren. In tegenstelling tot een traditionele sauna, verwarmt de infraroodsauna je lichaam direct door middel van infraroodstraling. Hierdoor werkt deze sauna perfect bij lagere temperaturen, maximaal rond de 60 graden Celsius.

De opwarmtijd is slechts enkele minuten terwijl die van een traditionele sauna een halfuur tot een uur duurt. De manier van warmteoverdracht verschilt van die van een normale sauna.

Deze infraroodcabine is enorm geschikt voor het verlichten van spieren gewrichtspijn doordat de warmte diep in de huid dringt.

In vergelijking met een traditionele sauna, die je huid oppervlakkig warm maakt, dringt de warmte van een infraroodsauna dieper door.

Een groot voordeel is dat de infraroodcabine eenvoudig te installeren is en meestal op een standaard stopcontact kan worden aangesloten. Bovendien is de cabine meer geschikt als je last hebt van extreme hitte zoals in een traditionele Finse sauna.

Infraroodcabine met infraroodlampen en houten ligbank.

Wat kost een sauna in de badkamer?

De kosten voor een sauna kunnen sterk uiteenlopen en zijn afhankelijk van diverse factoren: 

  • Grootte (geschikt voor het aantal personen)
  • Materiaal
  • Het type kachel
  • Isolatie
  • Extra opties: muziekinstallatie, hoofdsteunen, verlichting,..

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de installatieen onderhoudskosten. Het is aan te raden dit door een specialist te doen. Doorgaans is de prijs tussen de 400 à 500 euro.

Het onderhoud van een sauna is relatief eenvoudig en goedkoop. Je moet enkel met een vochtige doek de ligbanken poetsen en zeker geen chemische middelen gebruiken. Het is aanbevolen om de saunastenen van traditionele sauna’s elke 7 tot 15 jaar te vervangen. Deze stenen kosten ongeveer 30 tot 40 euro per 20 kg.

De verbruikskosten zijn ook relatief laag, doordat de sauna alleen stroom verbruikt wanneer je deze gebruikt. Een saunasessie van drie uur kost ongeveer 4 tot 5 euro aan elektriciteit. Bij wekelijks gebruik bedragen de jaarlijkse elektriciteitskosten ongeveer 234 euro. 

Qua aanschafprijs varieert de prijs voor een infraroodsauna tussen de 1.000 en 8.000 euro. Terwijl een traditionele sauna vanaf 2.000 euro kan kosten. De onderhoudskosten en het energieverbruik van de warmtebron zijn hier niet meegerekend.

Voor een nauwkeurige prijsopgave voor jouw sauna is het raadzaam om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij een badkamerspecialist. Zo ben je geadviseerd over de beste opties binnen jouw budget en wensen.

Vergelijk prijzen
Ontvang offertes van verschillende badkamerspecialisten in jouw regio. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen en vind je de beste deal voor jouw droomsauna.
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten bij het plaatsen van een sauna in de badkamer

1. Afmetingen

Niet iedereen heeft de luxe om een ongebruikte ruimte in huis om te bouwen tot een sauna. Daarom worden sauna’s vaak in een ruime badkamer of in de tuin geplaatst.

Let erop dat je de sauna niet onnodig groot of hoog maakt. Dit kan het energieverbruik verhogen. Beslis eerst voor hoeveel personen je de sauna wilt gebruiken om de grootte te bepalen.

2. Let op de elektrische installatie

De grootte van je sauna bepaalt welke elektrische installatie je nodig hebt. Kleinere sauna’s kunnen worden aangesloten op een stroomgroep van 240 volt. Voor grotere sauna’s, met een volume van meer dan 4 of 5 m³, zijn twee stroomgroepen of krachtstroom nodig.

3. Ventilatie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is extra ventilatie voor een sauna niet nodig. De luchtcirculatie in de cabine gebeurt namelijk op een natuurlijke wijze.

Het is een gesloten proces waarbij de kachel de warme lucht opneemt en diagonaal weer afgeeft. Bijkomende ventilatie kan zelfs nadelig zijn omdat dit het wellnessritueel kan verstoren.

4. Gebruik de geschikte materialen

Als je ooit overweegt om later een sauna te installeren, is het verstandig om nu al na te denken over de keuze van je vloer. Dit is belangrijk voor het onderhoud. In sauna’s met een elektrische kachel wordt de vloer niet warmer dan 20 graden.

Het is daarom niet nodig om bij de keuze van materialen rekening te houden met temperatuurschommelingen. Tapijten worden natuurlijk afgeraden. Maar vrijwel alle andere vloerbedekkingen, van steen tot parket, kunnen worden geplaatst.

5. Nabijheid van een bad of douche is niet noodzakelijk

Een essentieel onderdeel van het saunaritueel is het nemen van een koude douche of bad achteraf. Dit stopt niet alleen het zweten, maar bevordert ook de bloedsomloop en versterkt de weerstand.

Daarom kiezen mensen vaak de badkamer als locatie om een saunacabine te plaatsen. Mocht je echter kiezen voor een andere locatie, dan kun je nog steeds zorgen voor een bad of douche vlak bij de sauna.

Nood aan een second opinion?
Ontvang hier gratis advies!

Wat zijn de voor- en nadelen van een sauna in de badkamer?

Ontdek de voor- en nadelen van het hebben van je eigen sauna. Leer waarom een privésauna een luxe toevoeging aan jouw badkamer is.

Voordelen:

  • Privacy: deel jouw sauna niet langer met vreemden in een wellnesscentrum en geniet van volledige privacy.
  • Altijd beschikbaar: je bent niet meer afhankelijk van de openingstijden en je kunt zo vaak als je wilt van je eigen sauna gebruikmaken. 
  • Douche: geniet na je saunasessie gemakkelijk van een douche in je eigen badkamer, zonder noodzaak om naar een andere ruimte te gaan.
  • Hygiëne: in openbare ruimtes is het moeilijk te bepalen hoe grondig het is schoongemaakt. Met een persoonlijke sauna weet je hoe hygiënisch het is en hoeveel mensen er al gebruik van hebben gemaakt.
  • Waardevolle toevoeging: een sauna in je badkamer verhoogt de waarde van je huis. Als je ooit besluit het te verkopen, geeft de sauna een luxe uitstraling die mensen zullen waarderen. 
  • Gezondheidsvoordelen: sauna’s staan bekend om hun positieve effecten op de cardiovasculaire gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop. Daarbovenop ontgift het je lichaam door transpiratie en ontspannen je spieren. 

Nadelen: 

  • Een traditionele sauna duurt lang om op te warmen.
  • Mensen met astmatische klachten of huidproblemen kunnen last hebben van de warmte. 

Voorbeelden van sauna’s in de badkamer

Bekijk drie inspirerende voorbeelden van verschillende badkamers met sauna’s. Ontdek de mogelijkheden van klein tot groot en laat je inspireren door onze foto’s.

Kleine badkamer

Deze foto toont een slimme en stijlvolle oplossing voor een kleine badkamer, waar een eenpersoons sauna naast de wc is geplaatst. Het moderne ontwerp combineert functionaliteit met luxe. Zo kun je nog steeds in een beperkte ruimte genieten van een ontspannende sauna.

Kleine compacte badkamer met ingebouwde sauna.

Luxe badkamers

Deze badkamer straalt pure luxe uit met een ruime sauna waar meerdere mensen kunnen ontspannen en liggen. Na de saunasessie kun je direct genieten van een verfrissend ijskoud bad in het ligbad of onder de koude douche.

Luxe badkamer met ruime sauna voor meerdere personen, ligbad en inloopdouche.

Wellness badkamer

Deze grote badkamer is perfect voor jouw ultieme wellnesservaring. Na een ontspannende saunasessie kun je je direct opfrissen in het zwembad, wat zorgt voor een complete spa-ervaring.

Wellness badkamer met zwembad, ruime sauna en inloopdouche.

Wil je een sauna kopen? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Ben je klaar om je eigen sauna te installeren en te genieten van alle voordelen? Vul ons formulier in en ontvang op maat gemaakte offertes. Zo vind je eenvoudig de perfecte sauna die past bij jouw wensen en budget. Begin vandaag nog aan jouw verdiende ontspanningsruimte!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke badkamerproject heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.